Informacje o alergenach:

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:                                                                         
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)               
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)                                 
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)                                            
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)                                          
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)                                      
6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)                                           
7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)                                          
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy  makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)                                                                                                              
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)                                         
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)                                                            
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/litr lub 10 mg/kg na całkowitą zawartość dla produktu                                   
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)                                                                          
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Zdrowa żywność

W naszym przedszkolu wprowadzamy zdrowe nawyki żywieniowe, które w przyszłości zaowocują lepszym zdrowiem dzieci:

  • preferujemy produkty niskoprzetworzone bez dodatku glutaminianu sodu, syropów fruktozowych i glukozowych, barwników syntetycznych i benzoesanów,
  • ograniczyliśmy wieprzowinę na korzyść drobiu, ryb, wołowiny i cielęciny,
  • unikamy produktów rafinowanych,
  • w każdym posiłku jest porcja witamin w postaci warzyw i owoców,
  • ograniczyliśmy ziemniaki na rzecz rozmaitych kasz (gryczana, jęczmienna, jaglana, kus-kus, itp.),
  • podajemy pieczywo pełnoziarniste i razowe,
  • ograniczyliśmy sól, zastępując ją ziołami,
  • słodkie napoje zastąpiliśmy herbatami ziołowymi i wodą z miodem, cytryną, imbirem, pomarańczą, itp.
  • nie stosujemy wszelkich granulatów (napoje, herbatki),
  • słodzimy miodem i cukrem brązowym (trzcinowym),
  • kakao słodzone zastąpiliśmy zwykłym kakao,
  • śmietanę zastąpiliśmy jogurtem naturalnym,
  • pieczemy bez tłuszczu,
  • warzywa, makarony i ryż gotujemy - al dente,
  • ograniczyliśmy biały ryż i wprowadziliśmy brązowy,
  • zupy nie zabielamy śmietaną ani mąką,
  • zastąpiliśmy sosy na tłuszczu sosami warzywnymi,
  • ograniczyliśmy przygotowane przemysłowo wędliny, na rzecz własnych pieczeni,
  • do smażenia używamy tylko olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia.

Zaangażowaliśmy dzieci w przygotowanie dla siebie zdrowych posiłków, typu; „szwedzki stół”, gdzie dzieci same przygotowują śniadanie, a podczas zajęć kulinarnych wykonują zdrowe pasty, sałatki owocowe, koktajle, ciasta, itp.

Zachęcamy rodziców i opiekunów naszych przedszkolaków do stosowania zdrowej żywności w codziennej diecie,
bo zdrowe i szczęśliwe dziecko to największy skarb!!!

(do przygotowanie potraw używamy przypraw, które mogą zawierać zboża zawierające gluten, jaja, mleko (łącznie z laktozą), soję, gorczycę, orzechy i sezam)

                                                  PLANOWANY JADŁOSPIS NA OKRES OD 02.03.2020 r, DO 13.03.2020 r.
(w jadłospisie są wymienione wszystkie alergeny, włącznie z występująymi w śladowych ilościach)
DATA →DATA → PONIEDZIAŁEK 02.03.20. WTOREK 03.03.20.       ŚRODA 04.03.20.               CZWARTEK 05.03.20. PIĄTEK 06.03.20.
POSIŁEK ↓POSIŁEK ↓
ŚNIADANIE Zupa mleczna z makaronem „Szwedzki stół” - dzieci przygotowują śniadanie same, do dyspozycji mają m.in. pieczywo: żytnio- razowe, wędlinę, pieczeń własnego wypieku, nabiał, warzywa Bułka żytnia i grahamka z masłem i pastą własnego wyrobu z avokado, jajkiem, szczypiorem, rzodkiewką  „Szwedzki stół” - dzieci przygotowują śniadanie same, do dyspozycji mają m.in. pieczywo: żytnio- razowe, wędlinę, pieczeń własnego wypieku, nabiał, warzywa Płatki kukurydziane z mlekiem
ALERGENY GLUTEN, JAJA, LAKTOZA GLUTEN, ORZESZKI ZIEMNE, SOJA, LAKTOZA, ORZECHY, SELER, SEZAM GLUTEN, JAJKA , LAKTOZA, SEZAM GLUTEN, ORZESZKI ZIEMNE, SOJA, LAKTOZA, ORZECHY, SELER, SEZAM GLUTEN, ORZESZKI ZIEMNE, SOJA, LAKTOZA, ORZECHY, SEZAM
  Bułka żytnia i grahamka z masłem, serem żółtym i pomidorem Herbata zielona Herbata malinowa z żurawiną Kakao Kanapki z pieczywa żytnio- razowego z masłem, schabem własnego wypieku i ogórkiem 
ALERGENY GLUTEN, LAKTOZA, SEZAM LAKTOZA   LAKTOZA GLUTEN, ORZESZKI ZIEMNE, SOJA, LAKTOZA, ORZECHY, SELER, GORCZYCA, SEZAM
II ŚNIADANIE Jabłko Marchewka Gruszka Kalarepka Banan
OBIAD Krupnik na udkach z kurczaka z zieloną pietruszką Zupa jarzynowa na udkach z kurczaka z jogurtem naturalnym i zieloną pietruszką Zupa kalafiorowa na biodrówce z jogurtem naturalnym z zieloną pietruszką Barszcz ukraiński na antrykocie wołowym z zieloną pietruszką i zieloną pietruszką Zupa marchwiowo- brokułowa na udkach z kurczaka z makaronem i zieloną pietruszką
ALERGENY GLUTEN, JAJA, SOJA, LAKTOZA, ORZECHY, SELER, GORCZYCA, SEZAM GLUTEN, JAJA, SOJA, LAKTOZA, ORZECHY, SELER, GORCZYCA, SEZAM GLUTEN, JAJA, SOJA, LAKTOZA, ORZECHY, SELER, GORCZYCA, SEZAM GLUTEN, JAJA, SOJA, LAKTOZA, ORZECHY, SELER, GORCZYCA, SEZAM GLUTEN, JAJA, SOJA, LAKTOZA, ORZECHY, SELER, GORCZYCA, SEZAM
  Leczo- kiełbasa z piersi kurczaka ("Morliny" 93 % mięsa), cukinia, papryka, pieczarki,pomidory, cebula, ryż mieszany posypany koperkiem, kalarepka w słupkach Filet z dorsza pod warzywną pierzynką, kasza pęczak posypana koperkiem, surówka z pora z jabłkiem Spaghetti bolognesse – udziec z indyka, makaron z pszenicy durum posypany koperkiem, sos, surówka z selera z brzoskwiniami, brokuł Racuchy drożdżowe z mąki pszenno- żytniej, marchewka w słupkach Filet z łososia w ziołach, z pieca, ziemniaki posypane koperkiem, marchewka tarta z jabłkiem, brukselka
ALERGENY GLUTEN, JAJA, ORZESZKI ZIEMNE, SOJA, ORZECHY, LAKTOZA, SELER, GORCZYCA RYBY, GLUTEN, ORZESZKI ZIEMNE, SOJA, ORZECHY, SELER, GORCZYCA, SEZAM GLUTEN, ORZESZKI ZIEMNE, SOJA, ORZECHY, SELER, GORCZYCA, SEZAM GLUTEN, JAJA, LAKTOZA GLUTEN, ORZESZKI ZIEMNE, SOJA, ORZECHY, SELER, GORCZYCA, SEZAM
  Herbata rumiankowa Woda z pomarańczą Kompot Herbata miętowa Woda z cytryną,miodem i imbirem
PODWIECZ. Kisiel wiśniowy własnego wyrobu, bananKisiel wiśniowy własnego wyrobu, banan Płatki zbożowe z: morelami, daktylami, orzechami, pestkami dyni i mlekiem Mufiny własnego wypieku, jabłko w ćwiartkach  Kanapki z pieczywa mieszanego: żytnio- razowego z masłem i pastą rybną własnego wyrobu- makrela wędzona, jajka, ogórek kiszony, ketchup do smaku Galaretka z owocami, ciastka owsiane
ALERGENY GLUTEN, ORZESZKI ZIEMNE, SOJA, LAKTOZA, ORZECHY, SEZAM GLUTEN, JAJA, LAKTOZA GLUTEN, JAJKA , RYBY, LAKTOZA, SEZAM GLUTEN, JAJA, SOJA, LAKTOZA, ORZECHY, SEZAM
  Pałki kukurydziane Mleko Herbata truskawkowa z poziomką Herbata z cytryną
ALERGENY     LAKTOZA    
  16:00- kanapki 16:00- kanapki 16:00- kanapki 16:00- kanapki
ALERGENY GLUTEN, LAKTOZA GLUTEN, LAKTOZA GLUTEN, LAKTOZA   GLUTEN, LAKTOZA
* warzywa, które są w jadłospisie przy bułkach i kanapkach, serwowane są osobno na talerzu, dzieci nakładają je na pieczywo z pieczenią, wędliną, nabiałem itp. same, dzięki temu chętniej po nie sięgają (zachęcamy rodziców do podobnych praktyk w domach).
Woda dostępna bez ograniczeń
DATA → PONIEDZIAŁEK 09.03.20. WTOREK 10.03.20. ŚRODA 11.03.20. CZWARTEK 12.03.20. PIĄTEK 13.03.20.
POSIŁEK ↓
ŚNIADANIE Płatki zbożowe z mlekiem „Szwedzki stół” - dzieci przygotowują śniadanie same, do dyspozycji mają m.in. pieczywo: żytnio- razowe, wędlinę, pieczeń własnego wypieku, nabiał, warzywa Owsianka na mleku ze śliwkami „Szwedzki stół” - dzieci przygotowują śniadanie same, do dyspozycji mają m.in. pieczywo: żytnio- razowe, wędlinę, pieczeń własnego wypieku, nabiał, warzywa Jajecznica ze szczypiorem, bułka żytnia i rozmaitości z masłem i pomidorem
ALERGENY GLUTEN, ORZESZKI ZIEMNE, SOJA, LAKTOZA, ORZECHY, SEZAM GLUTEN, ORZESZKI ZIEMNE, SOJA, LAKTOZA, ORZECHY, SELER, SEZAM LAKTOZA, GLUTEN GLUTEN, ORZESZKI ZIEMNE, SOJA, LAKTOZA, ORZECHY, SELER, SEZAM GLUTEN, LAKTOZA, JAJA
  Kanapki z pieczywa mieszanego: żytnio- razowego z masłem, krakowską suchą i rzodkiewką Herbata zielona Bułka żytnio- razowa z masłem, twarożkiem, szczypiorem, rzodkiewką i jogurtem naturalnym Kakao Herbata z cytryną
ALERGENY GLUTEN, ORZESZKI ZIEMNE, SOJA, LAKTOZA, ORZECHY, SELER, SEZAM   GLUTEN, LAKTOZA LAKTOZA  
II ŚNIADANIE Jabłko Marchewka Gruszka Banan Kalarepka
OBIAD Zupa pomidorowa na biodrówce z ryżem, jogurtem naturalnym i zieloną pieruszką Barszcz czerwony na antrykocie z zieloną pietruszką Zupa ziemniaczana na wędzonce z cebulką i zieloną pietruszką Zupa grochowa na biodrówce z zieloną pietruszką Zupa ogórkowa na biodrówce z jogurtem naturalnym i zieloną pietruszką
ALERGENY GLUTEN, JAJA, SOJA, LAKTOZA, ORZECHY, SELER, GORCZYCA, SEZAM GLUTEN, JAJA, SOJA, LAKTOZA, ORZECHY, SELER, GORCZYCA, SEZAM GLUTEN, JAJA, SOJA, LAKTOZA, ORZECHY, SELER, GORCZYCA, SEZAM GLUTEN, JAJA, SOJA, LAKTOZA, ORZECHY, SELER, GORCZYCA, SEZAM GLUTEN, JAJA, SOJA, LAKTOZA, ORZECHY, SELER, GORCZYCA, SEZAM
  Wątróbka z kurczaka w ziołach z pieca, z cebulą i ziemniakami posypanymi koperkiem, ogórek kiszony w słupkach, marchewka "mini" z kalafiorem Kotlet rybny (z dorsza i morszczuka), kasza gryczana posypana koperkiem, sałata lodowa z rzodkiewką, szczypiorem, słonecznikiem prażonym, jogurtem naturalnym, marchewka z kukurydzą Zapiekanka - filet z indyka, makaron z pszenicy durum, brokuł, cebula, sos śmietanowy, ser, surówka z kalarepki z marchewką i jabłkiem Naleśniki z mąki mieszanej pszenno- żytniej z dżemem i jogurtem naturalnym, marchewka w słupkach Filet z dorsza w ziołach, pieczony, ziemniaki posypane koperkiem, surówka z kapusty pekińskiej z papryką trio i kukurydzą, buraki z pieca 
ALERGENY GLUTEN, ORZESZKI ZIEMNE, SOJA, ORZECHY, SELER, GORCZYCA, SEZAM RYBY, GLUTEN,ORZESZKI ZIEMNE, SOJA, LAKTOZA, ORZECHY, SELER, GORCZYCA, SEZAM GLUTEN, ORZESZKI ZIEMNE, SOJA, LAKTOZA, ORZECHY, SELER, GORCZYCA, SEZAM GLUTEN, JAJA, LAKTOZA GLUTEN, RYBY, ORZESZKI ZIEMNE, SOJA, ORZECHY, SELER, GORCZYCA, SEZAM, JAJA
  Woda z miodem i cytryną Kompot Herbata rumiankowa Woda z pomarańczą Herbata miętowa
PODWIECZ. Kasza kus kus perłowa z musem owocowym własnego wyrobu, wafle ryżowe Budyń waniliowy z musem owocowym własnego wyrobu, bananBudyń waniliowy z musem owocowym własnego wyrobu, banan Ryż z truskawkami i jogurtem naturalnym, jabłko w ćwiartkach Tosty żytnie z szynką wp. ("Krakus" 90 % mięsa) i serem, papryka w słupkach Płatki zbożowe z: bananami, śliwkami, orzechami, pestkami słonecznikai mlekiem
ALERGENY GLUTEN, ORZESZKI ZIEMNE, SOJA, LAKTOZA, ORZECHY, SEZAM GLUTEN, LAKTOZA LAKTOZA, GLUTEN GLUTEN, ORZESZKI ZIEMNE, SOJA, LAKTOZA, ORZECHY, SELER, SEZAM GLUTEN, ORZESZKI ZIEMNE, SOJA, LAKTOZA, ORZECHY, SEZAM
    Ciastka owsiane Herbata owocowa Herbata truskawkowa z poziomką  
ALERGENY   GLUTEN, JAJA, SOJA, LAKTOZA, ORZECHY, SEZAM      
  16:00- kanapki 16:00- kanapki     16:00- kanapki
ALERGENY GLUTEN, LAKTOZA GLUTEN, LAKTOZA   GLUTEN, LAKTOZA
           
Przedszkole zastrzaga sobie prawo do zmiany jadłospisu