Informacje o alergenach:

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu, jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:                                                                         
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)               
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)                                 
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)                                            
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)                                          
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)                                      
6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)                                           
7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)                                          
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy  makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)                                                                                                              
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)                                         
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)                                                            
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/litr lub 10 mg/kg na całkowitą zawartość dla produktu                                   
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)                                                                          
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Zdrowa żywność

W naszym przedszkolu wprowadzamy zdrowe nawyki żywieniowe, które w przyszłości zaowocują lepszym zdrowiem dzieci:

  • preferujemy produkty niskoprzetworzone bez dodatku glutaminianu sodu, syropów fruktozowych i glukozowych, barwników syntetycznych i benzoesanów,
  • ograniczyliśmy wieprzowinę na korzyść drobiu, ryb, wołowiny i cielęciny,
  • unikamy produktów rafinowanych,
  • w każdym posiłku jest porcja witamin w postaci warzyw i owoców,
  • ograniczyliśmy ziemniaki na rzecz rozmaitych kasz (gryczana, jęczmienna, jaglana, kus-kus, itp.),
  • podajemy pieczywo pełnoziarniste i razowe,
  • ograniczyliśmy sól, zastępując ją ziołami,
  • słodkie napoje zastąpiliśmy herbatami ziołowymi i wodą z miodem, cytryną, imbirem, pomarańczą, itp.
  • nie stosujemy wszelkich granulatów (napoje, herbatki),
  • słodzimy miodem i cukrem brązowym (trzcinowym),
  • kakao słodzone zastąpiliśmy zwykłym kakao,
  • śmietanę zastąpiliśmy jogurtem naturalnym,
  • pieczemy bez tłuszczu,
  • warzywa, makarony i ryż gotujemy - al dente,
  • ograniczyliśmy biały ryż i wprowadziliśmy brązowy,
  • zupy nie zabielamy śmietaną ani mąką,
  • zastąpiliśmy sosy na tłuszczu sosami warzywnymi,
  • ograniczyliśmy przygotowane przemysłowo wędliny, na rzecz własnych pieczeni,
  • do smażenia używamy tylko olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia.

Zaangażowaliśmy dzieci w przygotowanie dla siebie zdrowych posiłków, typu; „szwedzki stół”, gdzie dzieci same przygotowują śniadanie, a podczas zajęć kulinarnych wykonują zdrowe pasty, sałatki owocowe, koktajle, ciasta, itp.

Zachęcamy rodziców i opiekunów naszych przedszkolaków do stosowania zdrowej żywności w codziennej diecie,
bo zdrowe i szczęśliwe dziecko to największy skarb!!!

(do przygotowanie potraw używamy przypraw, które mogą zawierać zboża zawierające gluten, jaja, mleko (łącznie z laktozą), soję, gorczycę, orzechy i sezam)

PLANOWANY JADŁOSPIS NA OKRES OD 09.12.2019 r, DO 20.12.2019 r.
(w jadłospisie są wymienione wszystkie alergeny, włącznie z występująymi w śladowych ilościach)
DATA →    PONIEDZIAŁEK               09.12.19.

  WTOREK  10.12.19.

   ŚRODA  11.12.19.  CZWARTEK   12.12.19.    PIĄTEK   13.12.19.
POSIŁEK ↓
ŚNIADANIE Płatki kukurydziane z  mlekiem „Szwedzki stół” - dzieci przygotowują śniadanie same, do dyspozycji mają m.in. pieczywo: żytnio- razowe, wędlinę, pieczeń własnego wypieku, nabiał, warzywa      Bułka żytnia i grahamka z masłem i pastą rybną własnego wyrobu- tuńczyk w sosie własnym, jajka, ogórek kiszony, ketchup do smaku „Szwedzki stół” - dzieci przygotowują śniadanie same, do dyspozycji mają m.in. pieczywo: żytnio- razowe, wędlinę, pieczeń własnego wypieku, nabiał, warzywa Jajecznica ze szczypiorem, bułka żytnia i rozmaitości z masłem i pomidorem
ALERGENY GLUTEN, ORZESZKI ZIEMNE, SOJA, LAKTOZA, ORZECHY, SEZAM GLUTEN, ORZESZKI ZIEMNE, SOJA, LAKTOZA, ORZECHY, SELER, SEZAM GLUTEN, JAJKA , RYBY, LAKTOZA, SEZAM GLUTEN, ORZESZKI ZIEMNE, SOJA, LAKTOZA, ORZECHY, SELER, SEZAM GLUTEN, JAJKA , LAKTOZA, SEZAM
  Bułka żytnia i grahamka z masłem, serem żółtym i rzodkiewką Kakao Herbata z miodem Herbata z cytryną Kawa zbożowa
ALERGENY  GLUTEN, LAKTOZA, SEZAM LAKTOZA     GLUTEN, LAKTOZA
II ŚNIADANIE Jabłko Kalarepka Mandarynka Gruszka Banan
OBIAD Zupa jarzynowa na udkach z kurczaka z jogurtem naturalnym i natką Żurek śląski na kiełbasie białej            z jajkiem i zieloną pietruszką Zupa koperkowa na udkach z kurczaka z makaronem i zieloną pietruszką  Krupnik na udkach z kurczaka z zieloną pietruszką   Zupa ryżowa na biodrówce z  zieloną pietruszką
ALERGENY GLUTEN, JAJA, SOJA, LAKTOZA, ORZECHY, SELER, GORCZYCA, SEZAM GLUTEN, JAJA, SOJA, LAKTOZA, ORZECHY, SELER, GORCZYCA, SEZAM GLUTEN, JAJA, SOJA, LAKTOZA, ORZECHY, SELER, GORCZYCA, SEZAM GLUTEN, JAJA, SOJA, LAKTOZA, ORZECHY, SELER, GORCZYCA, SEZAM GLUTEN, JAJA, SOJA, LAKTOZA, ORZECHY, SELER, GORCZYCA, SEZAM
  Leczo- kiełbasa z piewrsi kurczaka ("Morliny" 93 % mięsa), cukinia, papryka, pieczarki,pomidory, cebula,z ryżem mieszanym posypanym koperkiem, kalarepka w słupkach Placki z mąki mieszanej: pszenno- żytniej z jabłkami, marchewka w słupkach Gołąbki z udżca indyczego w sosie pomidorowym, ziemniaki posypane koperkiem, surówka         z pora z jabłkiem Indyk w kolorowym kociołku z warzywami i makaronem z pszenicy durum posypanym koperkiem,surówka z  papryki, ogórka kiszonego, jabłka i cebuli                   Filet z dorsza w ziołach, pieczony, ziemniaki posypane koperkiem, surówka z kapusty kiszonej z marchewką, jabłkiem, cebulą, bukiet warzyw
ALERGENY  GLUTEN, JAJA, ORZESZKI ZIEMNE, SOJA, ORZECHY, LAKTOZA, SELER, GORCZYCA GLUTEN, JAJA, LAKTOZA GLUTEN, ORZESZKI ZIEMNE, SOJA, ORZECHY, SELER, GORCZYCA, SEZAM GLUTEN, ORZESZKI ZIEMNE, SOJA, ORZECHY, SELER, GORCZYCA, SEZAM RYBY, GLUTEN, ORZESZKI ZIEMNE, SOJA, ORZECHY, SELER, GORCZYCA, SEZAM
  Herbata rumiankowa Herbata miętowa Woda z cytryną,miodem i imbirem Woda z pomarańczą Kompot 
PODWIECZ. Kisiel wiśniowy- wrób własny, wafle ryżowe, banan Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, szynką własnego wypieku, rzodkiewką i papryką Płatki zbożowe ze śliwkami, daktylami, orzechami, pestkami słonecznika i mlekiem  Ciasto murzynek- wypiek własny, jabłko w ćwiartkach Kasza kus kus perlowa z wiśniami, pałki kukurydziane, jabłko w ćwiartkach
ALERGENY   GLUTEN, ORZESZKI ZIEMNE, SOJA, LAKTOZA, ORZECHY, SELER, GORCZYCA, SEZAM GLUTEN, JAJA, LAKTOZA GLUTEN, ORZESZKI ZIEMNE, SOJA, LAKTOZA, ORZECHY, SEZAM GLUTEN
  16:00- kanapki Herbata owocowa 16:00- kanapki Mleko Herbata truskawkowa z poziomką
ALERGENY GLUTEN, LAKTOZA   GLUTEN, LAKTOZA  LAKTOZA  
        16:00- kanapki 16:00- kanapki
ALERGENY       GLUTEN, LAKTOZA GLUTEN, LAKTOZA
DATA →     PONIEDZIAŁEK                16.12.19.  WTOREK  17.12.19.    ŚRODA   18.12.19.
CZWARTEK  19.12.19.   PIĄTEK   20.12.19. 
POSIŁEK ↓
ŚNIADANIE „Szwedzki stół” - dzieci przygotowują śniadanie same, do dyspozycji mają m.in. pieczywo: żytnio- razowe, wędlinę, pieczeń własnego wypieku, nabiał, warzywa Kanapki z pieczywa mieszanego: żytnio- razowego z masłem, twarożkiem z łososiem wędzonym, ogórkiem św., jogurtem naturalnym „Szwedzki stół” - dzieci przygotowują śniadanie same, do dyspozycji mają m.in. pieczywo: żytnio- razowe, wędlinę, pieczeń własnego wypieku, nabiał, warzywa Owsianka na mleku z morelami Bułka żytnia i grahamka z masłem, pieczenią rzymską                     (z udźca indyczego) własnego wypieku i ogórkiem kiszonym 
ALERGENY GLUTEN, ORZESZKI ZIEMNE, SOJA, LAKTOZA, ORZECHY, SELER, SEZAM GLUTEN, LAKTOZA, RYBY GLUTEN, ORZESZKI ZIEMNE, SOJA, LAKTOZA, ORZECHY, SELER, SEZAM GLUTEN, LAKTOZA GLUTEN, LAKTOZA, JAJA GLUTEN, ORZESZKI ZIEMNE, SOJA, LAKTOZA, ORZECHY, SELER, SEZAM
  Kakao Herbata malinowa z żurawiną Kawa zbożowa Kanapki z pieczywa mieszanego: żytnio- razowego z masłem, jajkiem i pomidorem Herbata z cytryną
ALERGENY  LAKTOZA   GLUTEN, LAKTOZA GLUTEN, LAKTOZA, JAJA  
II ŚNIADANIE Jabłko Banan Gruszka Mandarynka Kalarepka
OBIAD Zupa fasolowa na antrykocie wołowym z zieloną pietruszką Zupa kalafiorowa  na udkach z kurczaka z jogurtem naturalnym i zieloną pietruszką  Zupa ogórkowa na biodrówce          z jogurtem naturalnym i zieloną  pietruszką Kapuśniak mazurski na antrykocie wołowym z zieloną pietruszką Zupa pomidorowa na biodrówce z makaronem, jogurtem naturalnym i zieloną pietruszką
ALERGENY GLUTEN, JAJA, SOJA, LAKTOZA, ORZECHY, SELER, GORCZYCA, SEZAM GLUTEN, JAJA, SOJA, LAKTOZA, ORZECHY, SELER, GORCZYCA, SEZAM GLUTEN, JAJA, SOJA, LAKTOZA, ORZECHY, SELER, GORCZYCA, SEZAM GLUTEN, JAJA, SOJA, LAKTOZA, ORZECHY, SELER, GORCZYCA, SEZAM GLUTEN, JAJA, SOJA, LAKTOZA, ORZECHY, SELER, GORCZYCA, SEZAM
  Naleśniki z mąki pszenno- żytniej z dżemem owocowym i jogurtem naturalnym, marchewka w słpukach Gulasz z filetu indyczego z warzywami i kaszą gryczaną posypaną koperkiem, ogórek kiszony w słupkach Spaghetti bolognesse – udziec z indyka, makaron z pszenicy durum posypany koperkiem, sos, surówka z selera z brzoskwiniami, brokuł   Łosośw ziołach, pieczony, ryż mieszany posypany koperkiem, buraki "na ciepło", brukselka           Kotlet jajeczny, ziemniaki posypane koperkiem, sałata z rzodkiewką ,szczypiorem, słonecznikiem prażonym, jogurtem naturalnym, marchewka "mini"              
ALERGENY  GLUTEN, LAKTOZA, JAJA   GLUTEN, JAJA, ORZESZKI ZIEMNE, SOJA, LAKTOZA, ORZECHY, SELER, GORCZYCA, SEZAM GLUTEN, ORZESZKI ZIEMNE, SOJA, LAKTOZA, ORZECHY, SELER, GORCZYCA, SEZAM GLUTEN, ORZESZKI ZIEMNE, SOJA, LAKTOZA, ORZECHY, SELER, GORCZYCA, SEZAM GLUTEN, RYBY, ORZESZKI ZIEMNE, SOJA, ORZECHY, SELER, GORCZYCA, SEZAM
  Woda z miodem i cytryną Herbata miętowa Woda z pomarańczą Herbata rumiankowa Kompot
PODWIECZ. Kanapki z pieczywa mieszanego: żytnio- razowego z masłem, krakowską suchą, rzodkiewką i papryką  Gr. II i IV - płatki zbożowe z: morelami, daktylami, orzechami, pestkami dyni i mlekiem , Gr. I i III poczęstunek wigilijny Gr. I i III - płatki zbożowe z: morelami, daktylami, orzechami, pestkami dyni i mlekiem , Gr. II i IV poczęstunek wigilijny Pizza z mąki pszenno- żytniej, z szynką („Krakus” 90 % mięsa), serem, bazylią     Budyń waniliowy z musem owocowym własnego wyrobu
ALERGENY GLUTEN, ORZESZKI ZIEMNE, SOJA, LAKTOZA, ORZECHY, SELER, GORCZYCA, SEZAM GLUTEN, ORZESZKI ZIEMNE, SOJA, LAKTOZA, ORZECHY, SELER, GORCZYCA, SEZAM GLUTEN, LAKTOZA GLUTEN, JAJA,SOJA, LAKTOZA, SELER, GORCZYCA GLUTEN, LAKTOZA
  Herbata zielona 16:00- kanapki 16:00- kanapki papryka w słupkach Ciastka owsiane 
ALERGENY   GLUTEN, LAKTOZA GLUTEN, LAKTOZA   GLUTEN, JAJA, SOJA, LAKTOZA, ORZECHY, SEZAM 
        Herbata zielona Banan
          16:00- kanapki
ALERGENY         GLUTEN, LAKTOZA

                                     

Zachęcamy rodziców, żeby wprowadzili do jadłospisu w domu również taki talerz.*warzywa, które są w jadłospisie przy pieczywie, serwowane są osobno na talerzu, a dzieci nakładając je sobie same chętniej po nie sięgają.          

                                                                            Woda dostępna bez ograniczeń