Zdrowa żywność
W naszym przedszkolu wprowadzamy zdrowe nawyki żywieniowe, które w przyszłości zaowocują lepszym zdrowiem dzieci:
1. preferujemy produkty niskoprzetworzone bez dodatku glutaminianu sodu, syropów fruktozowych i glukozowych, barwników syntetycznych i benzoesanów,
2. ograniczyliśmy wieprzowinę na korzyść drobiu, ryb, wołowiny i cielęciny
3. unikamy produktów rafinowanych,
4. w każdym posiłku jest porcja witamin w postaci warzyw i owoców,
5. ograniczyliśmy ziemniaki na rzecz rozmaitych kasz (gryczana, jęczmienna, jaglana, kus-kus, itp.),
6. podajemy pieczywo pełnoziarniste i razowe,
7. ograniczyliśmy sól, zastępując ją ziołami,
8. słodkie napoje zastąpiliśmy herbatami ziołowymi i wodą z miodem, cytryną, imbirem, pomarańczą, itp.
9. nie stosujemy wszelkich granulatów (napoje, herbatki),
10. słodzimy miodem i cukrem brązowym (trzcinowym),
11. kakao słodzone zastąpiliśmy zwykłym kakao,
12. śmietanę zastąpiliśmy jogurtem naturalnym,
13. pieczemy bez tłuszczu,
14. warzywa, makarony i ryż gotujemy - AL DENTE,
15. ograniczyliśmy biały ryż i wprowadziliśmy brązowy,
16. zupy nie zabielamy śmietaną ani mąką,
17. zastąpiliśmy sosy na tłuszczu sosami warzywnymi,
18. ograniczyliśmy przygotowane przemysłowo wędliny, na rzecz własnych pieczeni,
19. do smażenia używamy tylko olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia.
Zaangażowaliśmy dzieci w przygotowanie dla siebie zdrowych posiłków, typu; „szwedzki stół”, gdzie dzieci same przygotowują śniadanie, a podczas zajęć kulinarnych wykonują zdrowe pasty, sałatki owocowe, koktajle, ciasta, itp.
Zachęcamy rodziców i opiekunów naszych przedszkolaków do stosowania zdrowej żywności w codziennej diecie, bo zdrowe i szczęśliwe dziecko to największy skarb!!!
Do przygotowania potraw używamy przypraw, które mogą zawierać zboża zawierające gluten, jaja, mleko (łącznie z laktozą), soję, gorczycę, orzechy i sezam.
Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu.
Dzieci mają stały dostęp do wody pitnej.
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/litr lub 10 mg/kg na całkowitą zawartość dla produktu
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
JADŁOSPIS NASZEJ PLACÓWKI ZNAJDUJE SIĘ NA STRONIE http://jemyzdrowo.edu.pl/